Uludağ'ın Karları Üzerinde Sıradışı Bir Yemek

Bursa'da doğada yemek pişirme tutkusuyla bilinen 53 yaşındaki Süleyman Ateştepe, bu kez sıra dışı bir lezzete imza attı. Yaklaşık 1500 kilometre uzaklıktaki Ağrı Dağı eteklerinden getirtilen devasa bir devekuşu yumurtasını, Uludağ'ın karlı tepelerinde pişirdi. Ateştepe, yıllardır merak ettiği bu lezzeti denemek için Doğubeyazıt'taki bir devekuşu çiftliğinin sahibi İbrahim Akkurt ile iletişime geçerek bir yumurta temin etmişti. Sabah erken saatlerde Uludağ'a çıkan Ateştepe, karlı zeminde ateşini yakıp, özenle yumurtayı pişirme işlemini tamamladı. Karadenizli olan Ateştepe, doğaya olan sevgisini dile getirerek, yemeklerini daima doğada pişirdiğini ve bu deneyimi sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaştığını belirtti.

1,5 Kiloluk Devekuşu Yumurtasının Lezzeti

Arabasının bagajını adeta gezici bir mutfağa dönüştüren Ateştepe, yemek pişirmek için gerekli tüm malzemeleri yanında taşıdığını söyledi. Sadece taze gıdaları tercih eden Ateştepe, şehir stresinden uzaklaşmak ve doğanın tadını çıkarmak için bu yöntemi benimsediğini anlattı. Canlı yayınlar yaparak izleyicileriyle etkileşimde bulunduğunu da ekledi. 40 yıldır doğada yemek pişirmekle ilgilendiğini ve bu konuda tecrübe kazandığını belirten Ateştepe, kaz etinden sonra devekuşu yumurtasının da unutulmaz lezzetler arasında yerini aldığını ifade etti. Yaklaşık 1,5 kilogram ağırlığındaki yumurtayı (22 tavuk yumurtasına eşdeğer) pişirdikten sonra, hem sarısının hem de beyazının ayrı bir lezzete sahip olduğunu dile getirdi. Ateştepe, doğaya olan saygısını vurgulayarak, her yemek pişirdiğinde doğaya bir fidan dikmeye özen gösterdiğini ve ateş söndürme konusunda da dikkatli olduğunu belirtti.

Uzman Gözünden Devekuşu Yumurtası

Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, devekuşu yumurtasının ortalama 1,5-2 kilogram ağırlığında olduğunu ve yaklaşık 20-24 tavuk yumurtasına denk geldiğini açıkladı. Bu yumurtanın protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin olduğunu vurgulayan Ercoşkun, 100 gram devekuşu yumurtasında 13 gram protein ve 11 gram yağ bulunurken, aynı miktarda tavuk yumurtasında 12.6 gram protein ve 9.5 gram yağ bulunduğunu belirtti. Devekuşu yumurtasının kolesterol miktarının tavuk yumurtasından daha düşük olduğunu (200-220 mg vs 373 mg) ve daha fazla tekli doymamış yağ içerdiğini ekledi. Ayrıca, deve kuşu yumurtasında B12 vitamini ve fosfor miktarının da daha yüksek olduğunu vurgulayan Ercoşkun, bu besinin sağlıklı bir alternatif olduğunu ancak büyük boyutunun tüketimi zorlaştırdığını belirtti. Pastörize devekuşu yumurtasının küçük ambalajlarda sunulmasının tüketimi kolaylaştıracağını ifade etti.